2 Haziran 2020 Salı

Tescilsiz tasarımın korunması

Deyim yerindeyse tescil edilmeyen ülkelere buluş bağışlanmış demektir. Türk hukukunda tescilsiz tasarım koruması . Buna göre kanun, marka, coğrafi işaret, tasarım , . Bir tasarımın tescil edilerek korunması ile hak sahibi, inhisan haklara sahip olur. Uçüncü kişiler, tasarım sahibinin izni olmadan koruma kapsamındaki tasarım veya . Yenilik ve Ayırt Edici Niteliği Etkilemeyen Açıklamalar. Sınai Mülkiyet Kanunu sonrasında tescilsiz. SMK ile tescilsiz tasarımlara tescil edilmemiş olmasına rağmen koruma getirmiştir.


Bu Kanun Hükmünde Kararname tescilli tasarımların korunması ile ilgili esasları, kuralları ve şartları kapsar. Ancak tasarımın tescilsiz olması onun tasarım kararnamesinde . Tescilsiz tasarım bakımından koruma, başkasının iş mahsulleri anlamında ve iltibas bağlamında . Yargı Yetkisi ve Yargılama Usulü. Koruma Dışı Haller.


Tescilli ve tescilsiz tasarımlara ilişkin hakların elde edilmesine dair kuralları ve bu. Yirmi üç yıl yürürlükte kalan tasarımların korunmasına dair 5Sayılı Kanun . Fikri mülkiyet kavramı, fikir ve sanat eserleri hukuku, patent hukuku, marka hukuku, tasarım hukuku. Hak sahipliği, tescil.


Kümülatif koruma ilkesi gereği, bir ürün, şartlarını taşımak kaydıyla, tasarım. Tescilli tasarımın yanında tescilsiz tasarıma da yer verilmesi bir tarafa bırakılırsa . MADDE 60- (1) Başvuru tarihinden önce, tescilli tasarımın koruma kapsamına giren ve . Oysa topluluk tescilsiz tasarımı , yalnızca taklide karşı koruma sağlar (Tüzük m.19). Tasarım Tescil Başvurusu. Hukukunda tescilsiz sınaî ürünlerin haksız rekabet hükümleri ile korunması.


Bunun yanı sıra, tescilsiz tasarımın koruma süresi, kamuya ilk sunulduğu tarihten itibaren yıldır. SMK öncesi dönemde tescilsiz tasarımlara ilişkin koruma genel hükümlere tabi idi. ENDÜSTRİYEL TASARIMLARDA KORUMA SÜRESİ NE KADARDIR?


SMK uyarınca tescilsiz tasarım sahipleri de tasarımlarının . Yeni ayırt edici niteliğe sahip tasarım lar müracaat tarihinden itibaren yıl. Topluluk içerisinde . Vizyoner Patent tasarım tescil departmanı, firmalarınıza ait tasarımların tescil . KHK, yalnız tescilli tasarımlar için korunma olanağı öngörmüşken, tescilsiz tasarımların tecavüzlere karşı korunmasını , genel hükümlere bırakmıştır. TPE, tescil için başvuruda bulunulan bir tasarımı koruma şartları bakımından incelemez. Sadece şekli açıdan inceler.


Yani TPE, sadece başvuru için gerekli . SMK kapsamında sadece tescilli değil tescilsiz tasarımlar da korunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar